Communicatie is een doorslaggevende factor voor het imago dat bedrijven in de markt hebben of willen bereiken. De manier waarop bedrijven hun producten of diensten blootleggen, met als doel nieuwe klanten te winnen, wordt communicatiestrategie genoemd.
Het is essentieel om effectieve vormen van communicatie te creëren die passen bij de realiteit van elke onderneming, omdat dit de sets van geïntegreerde beslissingen zijn die de onderneming in staat stellen om de verwachte doelstellingen te bereiken, evenals de middelen om ze te implementeren om ze te bereiken en succes te boeken.
1. Een diagnose stellen
Analyseer in detail alle interne en externe variabelen die verband houden met de communicatie van jouw bedrijf of merk, namelijk:
- Bedrijfsstructuur en -karakterisering: geschiedenis, missie, waarden, strategische partners, bedrijfsoverzicht, interne processen en toekomstplannen;
- Markt: huidige en potentiële dimensie, segmentatie structuur en toekomstperspectieven;
- Klanten: wie ze zijn, wat hun profile is, hun gewoontes en gedrag motivaties;
- Concurrentie: wie zijn ze, wat is hun positionering en communicatieacties;
- Producten: karakterisering, wat is de rol in de resultaten van het bedrijf, de comparatieve voordelen in termen van waardeaanbod, innovaties en prijsbeleid fase aan de concurrentie;
- Distributie: distributiekanalen en hun belang voor de facturering en het efficiëntieniveau; Vaak heel erg moeilijk en een echt struikelblok voor beginnende ondernemers.
- Verkoop: analyse van doelstellingen, prognoses, personele en financiële middelen en evaluatiemechanismen;
- Reclame en Public Relations: geschiedenis van de campagnes, verwachte resultaten, niveau van effectiviteit en behaalde resultaten.
2. Definieer de doelgroep
Het is een van de belangrijkste stappen in de totstandkoming van de communicatiestrategie. Je moet rekening houden met de potentiële klanten (degenen die het product of de dienst kopen), de initiatiefnemers (de mensen die de aankoopbeslissing kunnen nemen, zelfs als zij de uiteindelijke beslissing niet nemen) en de influencers (de opinieleiders die directe invloed hebben op de aankoopbeslissing).
Het is ook belangrijk om het segment en de omvang van de doelstellingen en de te bereiken doelen te definiëren, rekening houdend met demografische, sociale en economische factoren, het consumptiegedrag en de levensstijl en de houding ten opzichte van het product of de dienst.
3. Definiëren en vaststellen van de doelstellingen
De communicatiedoelstellingen moeten in overeenstemming zijn met de algemene strategie van de onderneming. Enkele van de meest voorkomende categorieën communicatiedoelstellingen zijn:
- Volume en winstgevendheid of marktaandeel;
- Vergroot de naamsbekendheid en de herkenbaarheid van het merk;
- Om klanten te winnen en te behouden;
- Toon de voordelen ten opzichte van de concurrentie aan en verhoog de tevredenheid.
4. Definieer de communicatiemiddelen
Deze definitie omvat de keuze van geschikte instrumenten voor investeringen en de effectieve uitvoering van de vastgestelde strategie:
- Reclame- of communicatieadvies: effectief voor doelstellingen als bekendheid, aankoop stimulansen of informatie. De belangrijkste media zijn televisie, pers, online media, radio en billboards.
- Direct marketing: aangegeven om informatie over nieuwe producten bekend te maken of om de actie van de klant te stimuleren met het voordeel van lagere kosten.
- Sponsoring: geschikt voor bedrijfscommunicatie op middellange termijn.
- Merchandising: variabele die aankoop of experimenteren stimuleert.
- Public relations: variabele die wordt gebruikt voor invloed groepen of voor eindgebruikers en die op lange termijn gevolgen heeft voor het imago van het bedrijf.
- Salesforce: reageert op loyaliteits-doelstellingen, waarbij de geloofwaardigheid van het merk wordt aangetoond.
5. Implementeren, evalueren en controleren
In deze laatste fase worden de in het plan gedefinieerde acties uitgevoerd, aangezien het van essentieel belang is de prestaties en de doeltreffendheid van de communicatiestrategie te evalueren en te controleren, die waar nodig moeten worden bijgesteld.
Een goede strategie maakt het mogelijk de doelstellingen om te zetten in concrete en effectieve communicatieacties en leidt tot het behalen van succes.