De beste manier om je keukenkastjes te organiseren

keukenkastje

De keuken is een drukke plek. Van vuile vaat tot verse producten, er zijn veel dingen die in de keukenkastjes moeten worden opgeborgen. Omdat deze kastjes vaak klein en vol zijn, is het gemakkelijk om dingen kwijt te raken of opzij te schuiven als je iets specifieks zoekt. Als je kasten rommelig worden, kan dat invloed hebben op hoe goed je kookt, omdat je wordt afgeleid door het zoeken naar wat je nodig hebt. Dus hoe houden we onze keukens georganiseerd? Hier zijn enkele tips:

Begin met een schone lei

De eerste stap bij het organiseren van uw keukenkastjes is ze van boven tot onder schoonmaken. Doe alle spullen weg die niet regelmatig worden gebruikt en gooi verlopen voedingsmiddelen en oude schoonmaakmiddelen weg. Nadat u uw kasten hebt opgeruimd, kunt u beginnen met organiseren!

keukenkastjes organiserenRuim rommel op

De eerste stap bij het organiseren van uw keukenkastjes is het opruimen van de rommel. Denk na over alles in je voorraadkast en inventariseer wat je hebt, hoe oud het is en de kans dat je het ooit nog zult gebruiken. Probeer dit te gebruiken als een gelegenheid om de houdbaarheidsdatum van voedsel, gebroken serviesgoed of iets anders dat niet meer nodig is, weg te werken.

Als er dubbele items zijn, zoals meerdere flessen olijfolie of crackers, maar slechts één doos pastasaus, overweeg dan om die dubbele te doneren of er een nieuw thuis voor te vinden in uw kasten, zodat ze geen kostbare ruimte innemen.

Het lijkt op het eerste gezicht misschien veel werk, maar als je dit eenmaal hebt gedaan, wordt het daarna elke keer gemakkelijker!

Geef alles een thuis

Houd deze tips in gedachten voordat je begint met stapelen:

  • Gooi niet zomaar dingen in de dichtstbijzijnde kast. Denk na over wat je nodig hebt en waar het heen moet.
  • Vergeet niet om de spullen terug te leggen waar ze horen als je klaar bent, zodat ze niet verloren gaan of beschadigd raken.
  • Laat geen open ruimtes achter – het ziet er slordig en ongeorganiseerd uit!
  • Stapelen is prima, zolang je niet te hoog stapelt (niet iedereen kan bij de bovenste planken), zet geen zware spullen op lichte want dan kan alles omvallen (denk dus aan dingen als conserven vs. borden), en prop geen spullen in hoeken of spleten waar ze niet in passen (zoals een overvolle kast).

binnenkant van kastdeurtjesVergeet de binnenkant van kastdeurtjes niet

Vergeet bij het organiseren van uw keukenkastjes de binnenkant van de kastdeurtjes niet!

Kies om te beginnen een aantal verschillende plankverdelers om spullen gescheiden en georganiseerd te houden. U kunt doorzichtig plastic gebruiken, zodat u kunt zien wat erin zit, of metalen exemplaren die bij uw andere apparatuur passen. Het belangrijkste is dat u iets kiest dat bij u en uw ruimte past. Als je eenmaal wat verdelers hebt geplaatst, schik dan de spullen die je het meest gebruikt aan de voorkant, zodat ze altijd bij de hand zijn – en makkelijk bereikbaar voor anderen (vooral kleine kinderen)! Als er nog ruimte over is, overweeg dan het gebruik van manden of bakken voor extra opbergmogelijkheden.

Inventariseer uw voorraden

De eerste stap bij het organiseren is inventariseren. Met andere woorden, het is het proces van tellen en registreren van het aantal items in een verzameling. Dit kan op twee manieren: door elk item afzonderlijk te tellen of door een schatting te maken van het aantal items.

De volgende stap is het maken van een inventarislijst met alle kasten en laden – met inbegrip van hun inhoud en waar ze zich bevinden (bijv. bovenste lade van het kookeiland). U kunt ook aantekeningen maken over de staat waarin ze verkeren en of ze moeten worden schoongemaakt.

organiseer op categorieOrganiseer op categorie, niet op locatie

De eerste stap bij het organiseren van uw keukenkastjes is het groeperen van artikelen naar gebruik, niet naar waar ze zijn opgeborgen. Bijvoorbeeld, in plaats van bakbenodigdheden te categoriseren als “bakbenodigdheden” en ze op te slaan in een kast die alleen maar bakbenodigdheden bevat (wat vrij moeilijk te navigeren zou zijn!), groepeer ze met andere kookbenodigdheden die samen worden gebruikt. Baking soda en bakpoeder kunnen worden gegroepeerd met kruiden en andere droge ingrediënten; bloem kan bij suiker en bruine suiker; chocolade chips kunnen naast cacaopoeder of marshmallows. Zoals je op de foto hiernaast ziet kan je met een labelprinter leuke labels maken die uniform zijn zodat je vaak-gebruikte producten altijd makkelijk kan terugvinden.

Wanneer u uw kasten op deze manier organiseert, zult u merken dat het veel gemakkelijker is om te vinden wat u nodig hebt bij het maken van een recept, omdat alles wordt gegroepeerd op gebruik – en dat niet alleen: wanneer u alles op deze manier hebt georganiseerd, zullen uw ogen automatisch naar soortgelijke producten gaan wanneer u naar ingrediënten zoekt! Deze tip helpt ook voorkomen dat je dubbele producten koopt of per ongeluk verwisselt als iemand anders dezelfde container voor een ander doel gebruikt (zoals het bewaren van noten).

Gebruik schapverdelers voor de beste resultaten

Misschien heb je niet veel aandacht besteed aan het organiseren van je keukenkastjes, maar dit is een belangrijke zaak. Als u uw ruimte optimaal wilt benutten en niet elke keer dat u iets nodig hebt door uw inventaris moet snuffelen, is het belangrijk dat alles een nette plek heeft. Dit is waar rekverdelers van pas komen.

Ze zijn ideaal voor het organiseren van dingen als kruiden en conserven, zodat ze gemakkelijk te vinden zijn bij het koken of bakken. U kunt ze ook gebruiken voor zaken als blikken soep, groenten en fruit, zodat er geen excuses meer zijn om geen gezonde maaltijd te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *