Iedereen wilt zich natuurlijk graag veilig voelen in zijn of haar woning. Ben je bang voor mogelijke inbraken? Bijvoorbeeld omdat je kostbare spullen bezit of omdat je in een stad woont waar zich de afgelopen periode inbraken hebben voorgedaan? Of wil je gewoon graag voor een veilige omgeving voor jou en je familie zorgen? Dan kan het verstandig zijn om een alarm voor je woning aan te schaffen. In dit artikel bespreken we de verschillende voor- en nadelen van een alarm.
De voor- en nadelen van een alarm voor je woning
Natuurlijk helpt een alarm bij het beveiligen van je huis. Maar wat maakt een alarm nu een effectievere maatregel dan andere beveiligingsmaatregelen? We hebben enkele voordelen van het alarm op een rijtje gezet.
1. Een alarm schrikt af
Veel maatregelen, zoals beveiliging van ramen en deuren, zijn erop gericht het de inbreker lastiger te maken om je huis binnen te komen. En hoewel dit natuurlijk ook erg effectief kan zijn, is het nog beter om ervoor te zorgen dat een inbreker het niet eens gaat proberen. Om deze reden kan een alarm erg handig zijn: als de inbreker weet dat het huis beveiligd is met een alarmsysteem, dan kan dit de inbreker bij voorbaat al ontmoedigen.
Zorg er daarom altijd voor dat je het alarm op een duidelijk zichtbare plek installeert. Als dit niet mogelijk is, dan kun je in ieder geval duidelijk zichtbaar vermelden dat je huis beveiligd is met een alarm. Plak bijvoorbeeld stickers op de ramen, deuren en op het tuinhek.
2. Een alarm is ook hoorbaar door omwonenden
Als het alarm afgaat, dan is dit natuurlijk hoorbaar door de mensen in het huis. Maar het alarm is meestal ook op een afstandje goed hoorbaar. Dit betekent dat omwonenden of toevallige voorbijgangers ook doorhebben dat er een inbraak gaande is. Zelfs als je zelf niet thuis bent, dan zullen er dus nog steeds mensen kunnen ingrijpen.
Als je een langere periode weggaat, bijvoorbeeld omdat je op vakantie bent, kun je het hier ook met je buren over hebben. Vertel ze wat ze moeten doen als het alarm afgaat (ze kunnen bijvoorbeeld bij het huis gaan checken of onmiddellijk de politie inschakelen). Een bijkomend voordeel is dat inbrekers vaak zo erg schrikken van een alarm, dat ze het huis verlaten nog voordat ze spullen hebben kunnen stelen.
3. Een alarm is simpel te installeren
Een laatste voordeel van het alarm is dat de installatie ervan ook nog eens relatief weinig moeite kost. In vergelijking met andere beveiligingsmaatregelen (zoals het vervangen van deuren), kost een alarm niet veel tijd en energie. Zo heb je dus op een simpele manier een zeer effectieve veiligheidsmaatregel geïmplementeerd. Merken als Visonic, Jablotron en Smanos hebben zelfs draadloze alarmsystemen die je zonder enige technische kennis veilig zelf kan installeren. Ze hebben vaak ook geen nood aan een maandelijkse abonnementskost als je dat niet wenst.
Heeft een alarm ook nadelen? Er zijn natuurlijk altijd financiële kosten aan verbonden. Als je een klein budget hebt, dan kan het verstandig zijn om je goed te informeren over de verschillende soorten en prijzen die er beschikbaar zijn. Verder kan het zo zijn dat een alarm per ongeluk wordt geactiveerd. Maar dit is gelukkig simpel op te lossen door het alarmsysteem op de juiste locatie te bevestigen, zodat de sensor niet zonder reden getriggerd wordt.