MAGA-petten: waarom dragen mensen ze in België op straat?

MAGA-PET

Je hebt ze misschien al gezien op het nieuws of in je plaatselijke koffiebar. Misschien heb je er zelfs wel eens een zien dragen door een beroemdheid, maar als je buiten de Verenigde Staten woont, is de kans groot dat je nog nooit van MAGA-petten hebt gehoord. Maar wat is dit nu precies? En waarom dragen mensen ze in België op straat?

Wat zijn MAGA petten?

MAGA hoeden zijn de iconische, rode petten met de woorden “Make America Great Again” op de voorkant geborduurd. Ze zijn ook bekend als “Trump” of “America First” petten. De caps werden oorspronkelijk gemaakt door “Hatland”, een in Californië gevestigd bedrijf en immens populair gemaakt door Donald Trump tijdens zijn presidentiële campagne. Veel aanhangers dragen ze als symbool dat ze pro-Trump zijn, maar de hoeden zijn ook gedragen door beroemdheden als Kanye West en Katy Perry.

De MAGA-pet symboliseert een gevoel van frustratie bij veel Amerikanen. Sinds het aantreden van Donald Trump zijn er protesten geweest tegen zijn presidentschap en sommige mensen vinden dat de beslissingen van de president hun land schaden. Anderen zeggen echter dat ze Trump niet steunen omdat hij Amerika weer groot zal maken, maar omdat hij vecht voor waar hij in gelooft en omdat ze het gevoel hebben dat andere politici “niet meer naar het volk luisteren”.

MAGA petten rally

Waarom dragen mensen ze op straat in België

MAGA-petten, of de rode petten met de woorden “Make America Great Again” op de voorkant geborduurd, werden afgelopen maart nog prominenter in de straten van België. De pet werd voor het eerst populair tijdens de presidentiële campagne van Trump en is sindsdien aangenomen als symbool van pro-Trump zijn.

make america great againMaar mensen in België dragen ze ook. Waarom?

MAGA-petten werden prominenter in het straatbeeld van België nadat een lokale krant een artikel had afgedrukt over hoe mensen in België deze petten droegen om hun steun te betuigen aan Trump en Amerika. Het artikel verscheen kort nadat Trump aankondigde dat hij zijn bezoek aan Brussel zou afzeggen, waarmee de zoveelste buitenlandse reis werd afgebroken door protesten en verstorende demonstraties.

Het debat over het al dan niet dragen van MAGA-petten door mensen buiten Amerika is nog steeds aan de gang. Maar één ding blijft duidelijk: de geborduurde boodschap op de pet wordt gezien als een vorm van expressie en de mensen in België zijn niet bang om hun overtuigingen te uiten. Webshops als Snapbacks.nl verkopen heel wat MAGA-petten, en ze doen dat aan zowel Trump-fans als Amerikaliefhebbers!

Hebben ze een symbolische betekenis of is het gewoon een modetrend

Stellen ze iets anders voor dan een politiek statement?

MAGA-petten, of rode petten met de woorden “Make America Great Again” op de voorkant geborduurd, zijn vaak te zien op foto’s van mensen die protesteren tegen het bezoek van Trump aan Brussel. De demonstranten dragen wellicht MAGA-petten om te symboliseren dat ze pro-Trump zijn en stellig geloven dat Amerika groot is.

Maar de petten worden door anderen ook vaak gezien als een modestatement. De pet is een accessoire geworden en mensen dragen hem, ongeacht of ze de politieke overtuigingen van Trump steunen of niet.

Velen in België zijn ook van mening dat MAGA-petten geen pro-Trump-sentimenten vertegenwoordigen, maar in plaats daarvan steun betuigen aan Amerika. Ook al zijn Europa en de Verenigde Staten het op veel punten oneens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *