Waar moet je op letten bij het bestellen in webshops buiten de EU?

online winkelen

Ik bestel zelf redelijk veel op het internet. Daarom komt iedereen naar mij om mijn Visa-kaart te lenen. Onlangs stond mijn beste vriendin aan de deur voor dringend advies. Ze wilde iets bestellen op een webshop die buiten de EU ligt, omdat het een stuk goedkoper was. Haar vraag: “waar moet ik op letten”? Mijn antwoord: “ja, euh” …

Enkele aandachtspunten

Kortweg komen er kosten voor de douaneformaliteiten, invoerrechten én Belgische BTW bovenop de prijs van je bestelling. Onvermijdelijk. Je houdt best rekening met:

Amazon Logo Smartphone1. Douanekosten en dergelijke

Dossierkosten en de algemene douaneformaliteiten: ze horen erbij. Het pakketbedrijf dat jouw bestelling levert rekent bepaalde kosten aan on het pakje aan te melden bij de douane. Denk aan een supplement van tussen 10 en 30 euro, als alles goed gaat dan nog!

2. BTW, ook webshops doen er aan mee

Indien het gaat om bestellingen waarvan het factuurbedrag – inclusief verzendingskosten – lager is dan 22 euro, betaal je helemaal geen btw. Vanaf een factuursom dat dit bedrag overschrijdt, betaal je 6 % of 21 % btw. Weet dat dit percentage normaliter wordt berekend op basis van de douanekosten, invoerrechten en eventuele accijnzen. Een ferme boterham, dus.

3. Invoerrechten

Je betaalt pas invoerrechten indien het factuurbedrag de 150 euro overschrijdt. Het exacte bedrag van de invoerrechten hangt af van het soort product dat je bestelt.

4. En dan … nóg meer kosten

Dacht je dat bovenvermelde supplementaire bedragen nog meevielen? Dan mag je niet te vroeg victorie kraaien. Want mogelijk komen er nóg meer kosten bij. Voor energieproducten en elektriciteit, gefabriceerde tabak, alcohol en bepaalde parfums betaal je bijvoorbeeld accijnzen. Heb je een namaakproduct besteld? Dan zal deze grap je duur komen te staan. Als de douane erachter komt, betaal je – naast het bedrag van de bestelling die je niet meer krijgt – vernietigingskosten. Dat is ook het geval voor zaken die stoffen bevatten die je niet mag importeren, zoals e-liquids voor elektronische sigaretten, bijvoorbeeld!

Nooit meer iets kopen buiten de EU?

Het hoeft zo dramatisch niet te zijn. Volgens het motto ‘bezint eer ge begint’ zou er normaal gezien geen enkel probleem mogen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *