Werken zonder stress: praktische tips voor jou

werken zonder stress

Het lijkt wel of we altijd maar in de hoogste versnelling leven en door moeten blijven gaan. Dat komt het meeste voor tijdens je werk en er wordt eigenlijk steeds meer van je gevraagd, maar op een gegeven moment is het op en raak je steeds meer energie kwijt op je werk. Voor velen is het antwoord om dan harder te gaan werken, maar als je dat doet, gaat dat uiteindelijk ten koste van jezelf. Je gaat de ongezonde stresssignalen zoals slechter slapen, hoge bloeddruk of het verlies van concentratie negeren en voor je het weet zit je met dikke stress thuis.

Herken de hindernissen om effectief te werken

Je bent gewend om op routine te werken, zoals je het hebt geleerd of zo hebt overgenomen van je voorganger. Je streeft naar perfectie en alles wat je doet moet met de grootste zorgvuldigheid worden gedaan waar vervolgens veel tijd en energie in gaat zitten omdat je te hoge kwaliteitseisen najaagt.

Werken zonder Stress

Controle

Je houdt graag de controle, waardoor faalangst niet vreemd is. In jouw optiek is alles belangrijk, dus je stelt geen prioriteiten en daarmee groeit je “to-do list” alsmaar verder. Je kan geen nee zeggen, ook al heb je een volle agenda en soms kan dat komen omdat je alles gewoon leuk vindt om te doen, maar ook vaak omdat je geen nee durft te zeggen.

Stel prioriteiten

Alles wat er gedaan moet worden, kan je makkelijk in je eentje. Het is mooi dat je alles zelf kan, maar daarmee neem je veel te veel hooi op je vork en loop je kans het wiel opnieuw uit te vinden. Je wil alles tegelijk doen, eten achter je computer, onderweg telefoneren enz.

Je aandacht gaat alle kanten op. Je slaat de pauzes maar over, want je wil doorwerken. Tijd om naar het toilet te gaan heb je niet en je vergeet te eten en te drinken. Het werk houdt nooit op en neem je ook mee naar huis. Je bent zeer loyaal naar het bedrijf en daarmee staan de doelen en prioriteiten van het bedrijf bij jou voorop.

Is dit dé manier?

Hard werken valt te prijzen, maar je kunt je ook eens afvragen of dat voor jou wel werkt. Zit je eigenlijk wel lekker in je vel en heb je eigenlijk nog wel plezier in je werk, of groeit het allemaal een beetje boven je hoofd. Misschien wordt het tijd om slimmer te gaan werken en niet harder?

werken zonder stress wees bewustWees bewust

Wees je bewust van alle dingen die je doet, terwijl je het aan het doen bent en zolang je het aan het doen bent, zonder dat je een oordeel hebt over hoe de dingen zijn, of hoe je graag zou willen dat ze zijn. Kijk bij jezelf regelmatig hoe jij je op dat moment voelt en ga van je hoofd in je lijf zitten.

Ga eens experimenteren en denk bij jezelf goed is goed genoeg en wellicht kun jij voortaan je werk leveren op 70 of 80% van wat jij zelf aan kwaliteitsstandaard gewend bent. Je hebt grote kans dat niemand het zal merken.

Doe het eens anders dan anders

Doe de dingen eens anders dan dat je gewend bent. Open je e-mail bijvoorbeeld pas na 11 uur, zodat je tijd hebt voor andere dingen. Meld je eigen af voor een vergadering en lees de notulen pas achteraf, wees daar lekker creatief in. Stop met multitasking, want steeds van klus naar klus lijkt misschien effectief, maar uit onderzoek blijkt dat daar alleen maar meer tijd in gaat zitten. Daarnaast vreet het veel te veel energie en kan je je beter op één ding concentreren, zodat de klus netjes en met alle aandacht af gemaakt wordt.

Vind de juiste balans

Probeer een goede balans te vinden tussen je werk en je vrije tijd. Het leven draait niet alleen om werken, want je werkt om te leven, je leeft niet om te werken. Zodra je de deur uitloopt, laat je je werk voor wat het is en iedere keer dat je dan nog aan het werk denkt, moet jij je beseffen waar je bent en wat je aan het doen bent en blijf je daar op richten.

Het kan helemaal geen kwaad om een extra soort mini pauze in te lassen om bijvoorbeeld even wat te drinken en je bewust te zijn van dat moment. Even de schakelaar om en dan helemaal niets, als is het maar voor één of twee minuten. De wereld stort echt niet in en het bedrijf zal echt niet in die twee minuten failliet gaan.

Werken doen we bijna elke dag en wat voor de een geweldig kan zijn, kan voor de ander zeer stressvol zijn. Met onze tips kun jij ook zonder stress aan je dagelijkse werkzaamheden beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *